Welke bekleding kies ik voor mijn vouwluik of schuifpaneel?

Wij helpen je graag verder om een keuze te maken voor de juiste bekleding voor jouw luiken. Maar welke opties zijn er allemaal? Lees snel verder, wij hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet waar je rekening mee moet houden.

Welke verschillende materialen zijn mogelijk?

Over het algemeen werken wij met twee verschillende materialen, namelijk aluminium en hout. Uiteraard zijn er nog meer materialen mogelijk, maar deze twee worden over het algemeen het meeste toegepast. 

Aluminium is van nature de onderhoudsvriendelijkste optie en kan gecoat worden in elke gewenste RAL-kleur. De soorten poedercoat zijn glad, mat en fijn structuurlak. het voordeel van fijn structuurlak is dat deze krasbestendiger is dan mat of glad, het heeft daarnaast ook een matte en luxe uitstraling. Daarom raden wij in de meeste gevallen aan om voor fijn structuur te kiezen!

Vaak wordt er gekozen voor aluminium lamellen, maar ook maken we aluminium of stalen platen met een motief. Deze geperforeerde platen zijn allemaal voorzien van een uniek motief waardoor er een mooi lichtspel gecreëerd wordt. 

DSC_2886-1

Of past hout beter bij jouw woning? Als je voor hout kiest, zijn er tal van mogelijkheden beschikbaar. Hier zijn enkele voorbeelden: Bamboe, Ayous, Fraké en Tulipwood.

Bovendien, als je huis in aanbouw is en je de gevel met bijvoorbeeld Red Cedar hout wilt laten bekleden, kunnen we dezelfde houtsoort gebruiken voor de luiken. Hierdoor wordt de bekleding van het luik, bijna naadloos, geïntegreerd met de gevelbekleding.  Er zijn volop mogelijkheden om de juiste gevelbekleding te bepalen.

DSC_2845

Welke houtsoorten worden veel gekozen?

Wij werken veel met thermisch gemodificeerde houtsoorten zoals Ayous en Fraké. Daarnaast werken we ook veel met Bamboe, door zijn unieke eigenschappen en kleur.

Onder thermische gemodificeerd hout verstaan wij: Hout dat een bepaalde warmtebehandeling heeft ondergaan. Het hout wordt tot ongeveer 200 graden verhit, zonder de toevoeging van chemische middelen. Het gaat hierbij vaak om zachthout, wat door dit proces een veel langere levensduur krijgt, tussen 15 en 30 jaar.

Waarom Fraké?

 1. Kleur: Deze, uit West-Afrika afkomstige houtsoort, heeft een vlamachtige, levendige tekening en bevat zwarte lijnen of pinholes. Dit maakt het een authentieke houtsoort met een natuurlijke uitstraling. 

 2. Duurzaamheid: Fraké is over het algemeen duurzaam en heeft een goede weerstand tegen schimmels en termieten. Het is echter niet zo duurzaam als sommige andere hardhoutsoorten, dus het moet alsnog goed worden beschermd tegen vocht en insecten.

 3. Stabiliteit: Fraké heeft de neiging om stabiel te blijven na het drogen en heeft weinig last van krimp of vervorming. 

 4. Aantrekkelijke afwerking: Fraké kan goed worden afgewerkt met lak, vernis of olie, waardoor de natuurlijke schoonheid van het hout naar voren komt. De lichte kleur en gelijkmatige textuur lenen zich goed voor verschillende afwerkingsmogelijkheden.

 5. Milieuvriendelijk: Fraké is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in West-Afrika, wat betekent dat het een milieuvriendelijke keuze kan zijn voor houtprojecten.

Waarom Ayous?

 1. Kleur: Het thermisch modificatieproces geeft Ayous een diepere, rijkere kleur, meestal variërend van licht- tot donkerbruin. Dit geeft het hout een warme uitstraling en kan aantrekkelijk zijn voor verschillende projecten. Het hout heeft meestal geen opvallende tekening of aders.

 2. Duurzaamheid: Ayous wordt gemaakt door het hout te verhitten in afwezigheid van zuurstof, wat resulteert in een verhoogde duurzaamheid. Hierdoor kan het worden gebruikt in buitentoepassingen zonder de noodzaak van chemische behandelingen. 

 3. Stabiliteit: Ayous vertoont minimale krimp of uitzetting als gevolg van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, waardoor het een uitstekende keuze is voor toepassingen waar dimensionale stabiliteit belangrijk is.

 4. Gewicht: Ayous is een lichte houtsoort wat zorgt voor eenvoudig gebruik van de luiken.

 5. Onderhoudsvriendelijk: Omdat het hout duurzaam en stabiel is, heeft het meestal weinig onderhoud nodig. Het hoeft niet regelmatig te worden behandeld met conserveermiddelen of coatings.

 6. Milieuvriendelijk: Het thermische modificatieproces vereist meestal geen toevoeging van chemicaliën, waardoor het als een milieuvriendelijke optie wordt beschouwd. Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Waarom Bamboe?

 1. Duurzaamheid: Bamboe staat bekend om zijn natuurlijke duurzaamheid. Bamboe is ook resistent tegen plagen en schimmels, waardoor het een lange levensduur heeft.

 2. Milieuvriendelijk: Bamboe is hernieuwbaar en groeit veel sneller dan traditionele houtsoorten. Hierdoor is het een duurzame en milieuvriendelijke optie voor gevelbekleding. Het oogsten van bamboe heeft ook minder impact op het milieu in vergelijking met het kappen van bomen.

 3. Esthetische veelzijdigheid: Bamboe gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende stijlen en texturen, waardoor het zich goed aanpast aan diverse ontwerpen. Of je nu op zoek bent naar een moderne uitstraling of een meer natuurlijke uitstraling, bamboe biedt veel mogelijkheden.

 4. Gewicht: Bamboe is een zware houtsoort en heeft ook hierdoor een lange levensduur.

 5. Hardheid: Bamboe is erg hard, waardoor minder gevoelig is voor krassen en beschadigingen.

 6. Gemakkelijk te onderhouden: Over het algemeen vereist bamboe gevelbekleding weinig onderhoud. Regelmatige reiniging en het aanbrengen van een beschermende afwerking kunnen de levensduur van het materiaal verlengen. Bamboe behoudt zijn esthetische kwaliteiten met eenvoudig onderhoud.

IMG_9315             20221108_153709721_iOS              DSC_4856-21B

           Bamboe                                                   Fraké Noir                                                         Ayous

 

Wat verstaan wij onder 'spelen met licht'?

De lamellen op de luiken kunnen we in verschillende afmetingen maken, waardoor je de mate van lichtinval en privacy kunt bepalen aan jouw voorkeuren. Als je de uitstraling van smallere lamellen van hout of aluminium mooi vindt, maar tegelijkertijd de lichtinval wilt verminderen en meer privacy wilt, bieden we de flexibiliteit om te variëren met de hoek waarin we de bekleding op de luiken bevestigen. Hierdoor heeft u volop mogelijkheden om te spelen met licht!

Suncircle_Vouwhefluik_C

Waar hangt vergrijzing van hout vanaf?

Het is belangrijk op te merken dat vergrijzing van hout grotendeels afhangt van klimatologische omstandigheden, blootstelling aan de zon en andere factoren. Regelmatig onderhoud en het gebruik van geschikte houtafwerkingen kunnen helpen om de natuurlijke kleur van het hout te behouden en de levensduur van de gevelbekleding te verlengen. Het is ook essentieel om de specifieke behoeften van de houtsoort en de aanbevelingen van de fabrikant te volgen voor het beste resultaat.


DSC_6474

Kan mijn voorkeur bekleding op elk type systeem?

De systemen die Artino aanbiedt zijn vouwhefluiken, schuifpanelen, vouwschuifluiken en structurele luiken.  Natuurlijk raden wij bepaalde onderhoudsvriendelijke materialen met langere levensduur en een licht gewicht aan. Wij verwelkomen graag al uw wensen en onderzoeken met plezier de mogelijkheden om ze te realiseren.

Benieuwd wat wij adviseren in jouw situatie of wat zo'n systeem nou zou kosten? Lees onze andere blogs en vraag een offerte aan!

houten-vouw-en-schuifpanelen-uitdam-suncircle-projects-24-1

 

Wil je meer weten?
Kom dan eens langs in onze showroom!
gerelateerde artikelen
brochure aanvragen

Laat je
inspireren.

Onze gevelsystemen, overkappingen en tuinkamers komen natuurlijk het best tot hun recht bij jou thuis. Toch hebben we een mooie bloemlezing kunnen maken in onze brochure. Ontdek het zelf. 

mockup artino

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van het laatste nieuws over onze bijzondere producten, nieuwe collecties en exclusieve, eenmalige acties.